r/nsw • u/Positive-Scallion878 • 4m ago
Friday Trivia for Aussies
Here are twenty trivia questions that I share with my friends each week. I research and write the question myself. The average score for this quiz was 11/20. Out of around 60 people that did it, the highest score was 18. Let me know how you go!
1. A 2023 survey by Bucket List Travels asked more than 2,000 British travellers about their top bucket list destinations and activities. Which natural display ranked first?
Answer: The Northern Lights
2. Which language, still spoken by around one million people in Spain and France, is Western Europe's only surviving language not known to belong to any established language family?
Answer: Basque (Euskera)
3. According to Bunnings' national retail sales data, three indoor plants dominate Australian homes. The Peace Lily and Devil's Ivy are second and third. Which plant is the top seller?
Answer: Monstera
4. Sometimes it is used to show that an item has sold, other times it is used to restore order, and other times it is used to formally mark the start or end of a session. What is the small wooden hammer/mallet used by judges and auctioneers called?
Answer: A gavel
5. At the Oscars in 2014, Ellen DeGeneres took the "best selfie in history". Which of the following were not in that famous photo? Brad Pitt, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Bradley Cooper, Jared Leto, Angelina Jolie
Answer: Leonardo DiCaprio
6. The Oxford Word of the Year for 2025 is defined as "online content deliberately designed to make people angry". What is the word (or phrase)?
Answer: Rage Bait
7. Which current player holds the NBA record for most three pointers of all-time (currently at 4,248)?
Answer: Steph Curry
8. In 2025, Sydney recorded an average daily temperature of 24°C. To the nearest one degree either side, what was the Perth equivalent?
Answer: 27°C (So 26, 27 or 28 is correct)
9. Meditation is generally believed to have originated from which ancient civilisation?
Answer: Ancient India
10. There are 6 world capital cities that begin with the letter R. Name any of them. (And well done if you can get more than 1)
Answer: Rabat, Reykjavík, Riga, Riyadh, Rome or Roseau
11. On 31 January 1976, an ABBA single replaced a Queen song at number one on the UK Singles Chart. The title of the ABBA song appears in the lyrics of the Queen song. What were the two songs?
Answer: Mamma Mia and Bohemian Rhapsody
12. On r/AmItheAsshole, people share a story and the community votes on who was in the wrong. A husband, desperate to skip a week-long vacation with his overbearing in-laws, told his wife a work trip overlapped the whole holiday. It was only two days long; he spent the other five alone at home. Weeks later, coworkers accidentally revealed the truth. How did Reddit vote: he is the asshole, he is not the asshole, or everybody sucks here (both in the wrong)?
Answer: Everybody sucks here (both were in the wrong)
13. In 2026, the United States celebrated its Semiquincentennial. How many years does it represent?
Answer: 250
14. Known as "Mountain Man", Kurt Steiner spent years studying the physics of stone skipping and collecting thousands of carefully chosen flat stones. In 2013 at Red Bridge, Pennsylvania, how many consecutive skips did he achieve to set the Guinness World Record: 26, 42 or 88?
Answer: 88
15. In which cuisine would you find Nasi Lemak, which has rice cooked in coconut milk and pandan leaf?
Answer: Malaysian
16. The main structural completion of Barcelona's Sagrada Familia was achieved on February 20, 2026. When did Construction first begin? 1882, 1922 or 1965?
Answer: 1882
17. In 2021, Rolling Stone completely overhauled its "500 Greatest Songs of All Time" list for the first time in 17 years, polling more than 250 artists, producers, critics and industry figures to create it. 8 songs on the list mention the word "man" in the title. Name any of them.
Answer: Any of: "I'm Waiting for the Man", "Rocket Man", "Mr. Tambourine Man" (both versions are on the list), "Son of a Preacher Man", "(White Man) in Hammersmith Palais", "Iron Man" or "Stand By Your Man"
18. Which natural disaster was the #1 overall trending Google search in 2025 in Australia?
Answer: Cyclone Alfred
19. In July 2025, Elon Musk announced the creation of a new political party. What was the name of his new party?
Answer: America Party
20. Name a famous dead person. Guess what most players said: the most popular answer scores 2 points, any other top-5 answer scores 1.
Answer: Top 5 from 60 players: Michael Jackson, Dolly Parton, Jesus, Queen Elizabeth, Shakespeare (Michael Jackson was well ahead in first)
